Menu

(+48) 506 172 576 biuro@mardrukopakowania.pl

Laminaty barierowe

Laminaty barierowe służą do pakowania  produktów spożywczych w atmosferze zmodyfikowanej ( MAP ) oraz pakowania próżniowego

 

Dzięki mieszance gazów zastępującej powietrze, można zupełnie zredukować rozwój mikroorganizmów w opakowaniu i zapewnić dłuższą świeżość produktów.
Wykorzystanie technologii pakowania w zmodyfikowanej atmosferze ochronnej (MAP) jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów na konserwację produktów spożywczych.

 

Najczęściej używanymi foliami do laminatów barierowych są:

 

PET, PET EVOH, OPA, OPA EVOH, PA, PA/PE, BOPP EVOH, CPP, CPP EVOH, LDPE, LDPE EVOH i innych.

 

 

Najczęściej z Laminatów Barierowych korzystamy pakując produkty typu:

 

mięso i wędliny,
szynki i wędzonki,
sery dojrzewające,
artykuły sypkie i płynne,
ryby i owoce morza,
materiały techniczne,
dania gotowe
sery twarogowe,
sery konfekcjonowane,

 

Laminaty tego typu charakteryzują się:

 

przejrzystością i połyskiem folii,
bardzo dobrą termoformowalnością,
doskonałą zgrzewalnością,
odpornością na przebicia,
wytrzymałością termiczną.