Laminaty barierowe służą do pakowania produktów spożywczych w atmosferze zmodyfikowanej ( MAP ) oraz pakowania próżniowego
Dzięki mieszance gazów zastępującej powietrze, można zupełnie zredukować rozwój mikroorganizmów w opakowaniu i zapewnić dłuższą świeżość produktów.
Wykorzystanie technologii pakowania w zmodyfikowanej atmosferze ochronnej (MAP) jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów na konserwację produktów spożywczych.
Najczęściej używanymi foliami do laminatów barierowych są:
PET, PET EVOH, OPA, OPA EVOH, PA, PA/PE, BOPP EVOH, CPP, CPP EVOH, LDPE, LDPE EVOH i innych.
Najczęściej z Laminatów Barierowych korzystamy pakując produkty typu:
mięso i wędliny,
szynki i wędzonki,
sery dojrzewające,
artykuły sypkie i płynne,
ryby i owoce morza,
materiały techniczne,
dania gotowe
sery twarogowe,
sery konfekcjonowane,
Laminaty tego typu charakteryzują się:
przejrzystością i połyskiem folii,
bardzo dobrą termoformowalnością,
doskonałą zgrzewalnością,
odpornością na przebicia,
wytrzymałością termiczną.