(+48) 731 906 908 biuro@mardrukopakowania.pl
![flexo drukarnia Bielsko-Biała nadruki na folii druk fleksograficzny](https://mardrukopakowania.pl/wp-content/uploads/2016/01/BOPP.jpg)
Typowe zastosowanie:
- Wysokiej jakości druk fleksograficzny i rotograwiura
- Laminowanie (w szczególności cienką warstwą), zarówno z tą samą folią jak i innymi materiałami
- Pakowanie kwiatów i prezentów (folie grubsze np. 40 μm)
- Pakowanie na maszynach poziomych – HFFS i pionowych VFFS
- Pakowanie wyrobów cukierniczych
- Owijanie pudełek kartonowych
- Pakowanie płyt CD, DVD itp.
![opakowania-foliowe-folia-bopp flexo drukarnia andrychów nadruki na folii druk fleksograficzny](https://mardrukopakowania.pl/wp-content/uploads/2016/01/folia-bopp2.jpg)
Aktywacja i zgrzewalność
Folia polipropylenowa (inaczej BOPP) od zewnętrznej strony nawoju jest jednostronnie aktywowana, co umożliwia jej zgrzewanie poniżej temperatury topnienia polipropylenu, temperatura zgrzewania dobierana jest w zależności od charakterystyki elektrod zgrzewających i szybkości zgrzewania.
W okresie trzech miesięcy licząc od daty produkcji, gwarantowany minimalny poziom aktywacji to 36 mN/m.
Dlaczego BOPP?
BOPP to jedna z najbardziej popularnych i najczęściej używanych folii w przemyśle opakowaniowym. Polipropylen charakteryzuje się doskonałymi właściwościami, dzięki którym można tworzyć opakowania foliowe najwyższej jakości. Opakowania z takiej folii znajdują swoje zastosowanie zwłaszcza tam, gdzie potrzebne jest “okienko”, tj. chcemy aby było widać co mieści się w opakowaniu.
Folia BOPP oferowana jest w grubościach od 15 do 40 mikron. Jest to folia idealna do druku i laminacji. Laminat BOPP 20 + 20 jest jednym z najczęściej występujących rodzajów folii na półkach sklepowych. Makarony, paluszki, żelki i wiele innych produktów spożywczych ma właśnie takie opakowanie – niska cena i wysoka jakość gwarantowane.
Główne właściwości
- Szeroki zakres temperatur zgrzewania
- Doskonałe właściwości optyczne
- Dobre właściwości mechaniczne
- Niski współczynnik tarcia
- Dopuszczenie do kontaktu z żywnością
- Warstwa aktywowana po zewnętrznej stronie nawoju
- Szeroki zakres uszczelnienia
- Dobrze właściwości cieplne, utrzymywanie odpowiedniej wilgotności i nieprzepuszczalność substancji zapachowych
- Odpowiednie cechy poślizgowe i antyblocking, co pozwala na przetwarzanie w automatachpakujących